rady

Co dělat a co nedělat před samotným focením

Vím, co chci

Pokud se štítíte breberek, asi není nejlepší nápad jít fotit do lesa. Éterická víla zase nedocení rozpadlé ruiny ponechané na pospas sprejerům a erozi. Vyberte si prostředí, kde se cítíte nejlépe. Pokud chcete nějaké rekvizity, je taky lepší se po nich neshánět v den focení a také o nich říct fotografovi předem. Ten vám může totiž s rekvizitou poradit, nebo se připravit, že si na focení vezmete dýmovnice, disko kouli a kostlivce z kabinetu biologie.

Nekalit a spát!

Dát si den před focením víc, než dvojku vína není zrovna nejmoudřejší. Z nevyspání a alkoholu jsou pak pytle pod očima, oči jsou citlivější na světlo, někdy alkohol způsobuje i zarudnutí pokožky v obličeji. Den před focením proto nepijte alkohol, a naopak dodržujte pitný režim. Voda a minerálky jsou ideální. Je to vážně na fotkách znát. A pořádně se na focení vyspěte! Jo a pokud si chcete oholit nohy, tak taky den předem! V den focení je dobré si akorát umýt vlasy a věnovat trochu pozornosti nehtům. Ty jsou na fotkách obzvlášť vidět a okousané nehty s odloupaným lakem jsou vážně vizuální peklo.

Třeštění před zrcadlem

Každý fotograf ocení, když si modelka nacvičí nějaké pózy a výrazy. Zjistí si tak sama, kdy se sama sobě líbí nejvíc a může to pak sdělit i fotografovi. A ano, jsou mezi vámi i úplný „dřeva“, ale pořád je lepší, když má modelka alespoň nějaké povědomí, jak se nakroutit a tvářit, aby se sebou byla spokojená. Na internetu najdete spousty fotek modelek, od kterých se toho dá spoustu odkoukat i kdybyste byly dřevo nejdřevovatější.

Oblečení cestou na focení

Když se vydáváte za fotografem, rozhodně si na sebe neberte nic, co na těle zanechá otlačeniny a jiné stopy. Ponožky, čepice, legíny s těsnou gumou nebo rifle s páskem. Čím míň bude při focení modelka oblečená, tím víc je tahle rada důležitá. Na akty klidně vyrazte pod volnými šaty „na vostro“.

Oblečeí na samotné focení

U zrcadla samozřejmě vyberte i oblečení, ve kterém se hodláte nechat zvěčnit. V tomhle případě platí, že více je lépe. Ideální jsou tak tři až čtyři varianty různých barev, světlostí a délek. Vyvarujte se nápisům na oblečení a výrazným obrázkům. Odvádí pozornost a na fotkách ruší.

Make-up

S líčidly před focením šetřete. Tedy samozřejmě dle svého vkusu. U očí se kroťte, protože například model „mýval“, kdy temnou řasenkou doplní ještě temnější stíny, umí perfektně udělat ze sebekrásnějších očí nefotogenické černé cosi. Pokud máte zrovna nějaký ten pupínek, modřinu, nebo vás poškrábala vaše kočka, tohle všechno jde vyretušovat. Vážně se to nemusíte snažit maskovat.
Pokud si nevěříte, nebo vám na tom opravdu záleží, budete potřebovat pomoc někoho, kdo tomu rozumí. Vyrazte k té osobě bez make-upu. Ušetříte čas odličováním.
A z vlastní zkušenosti hlásím, že pokud vám sousedka dohodí neteř, protože je to „moc šikovná holčina“, tak si od moc šikovné holčiny vyžádejte nějaké fotky její práce, popřípadě se poptejte. Protože je skvělý, že to udělá za dvě stovky, ale šminky z alliexpresu, který vydrží asi tak první dvě fotky a pak se roztečou, protože venku není -50°C, nejsou na focení zrovna výhra.