grumpy

Co a jak NEfotím a NEdělám

Mimina / newborn.

mimino Nemám na mimina buňky. A taky nemám ten správnej proutěnej košík, hračky, housata, kuřata, jehňata, kachňata, telata a InGen mi stále odmítá naklonovat velociraptora. Stejně tak nemám buňky na těhotenské focení. Osobně si myslím, že pro tenhle druh fotek mají fotografky více citu než fotografové.

Focení v ateliéru

atelier Ateliér nemám a nechci. Mám rád přirozené světlo a čerstvý vzduch.

Retušovací třeštění

nafintena fiflena Modelka sice vypadá jak hollywoodská hvězda na obalu lesklýho časopisu, ale pak je podobnost oné modelky s osobou na fotografii většinou jen čistě náhodná. Proto neaplikuji na tváře filtr „kilo dermacolu“ a rovnou zapomeňte na „pak mě uděláš v tom počítači hubenou, viď?“

Vyfoť mě podle týhle fotky!

Marlene Dietrich Nekopíruji fotky jiných fotografů. Pokud se vám líbí fotky nějakého jiného fotografa, a že nás talentovaných a skromných po světě běhá, určitě by neměl radost, kdyby se jej snažil někdo jiný kopírovat. Stejně to nikdy nebude vypadat tak, jak byste si představovali. Čímž nezavrhuji volnou inspiraci. To bychom pak nemohli fotit asi nic.

RAWy a neupravené fotky

NO NO NO NE! Neposkytuji (stejně jako naprostá většina fotografů) neupravené fotky a už vůbec ne RAWy. Na větu „mě stačí RAWy a já už si to upravim podle svýho“ odpovídám „tak si to dle svýho i nafoťte.“ Stejně tak neupravuju fotky, které vám dodal jiný fotograf a nejste s nimi spokojeni (i to už na mě zkoušeli).

Především žádost o „všechny fotky“ vytočí nejednoho fotografa. Vážně je nám proti srsti šířit do světa neostré, mázlé a jinak „defektní“ fotky. I když máte pocit, že ten trouba s foťákem určitě smazal nějakou momentku, která přebije zbytek všech fotek ze svatby, a prostě chcete všechno, co bylo na akci nafoceno, soudný fotograf tyhle fotky nikdy neposkytne. Nedivte se tomu, smiřte se s tim. Prostě to tak je.